sCha Al kaseh

sCha Al kaseh

Rabu, 12 Jun 2013

MEE CELOP..KELATE MARI DEHH!!

Bahan2 

a. Untuk Sup
---------------------
=800gm Tulang lembu/daging/ayam
=2 labu bawang besar (kisar)
=4 ulas bwng putih (kisar)
=1 inci halia (kisar)
=sedikit lengkuas (titik)
=Sup bunjut
=1 inci kulit kayu manis
=1 kuntum bunga lawang
=Buah pelaga
=Lada hitam tumbuk
=Serbuk lada sulah
=Daun sup/batang saderi
=Daun bawang
=Bawang goreng
=Garam/gula

b. Lain-lain
-------------
=Mee/Mihun
=Kangkung
=taugeh
=Lobak jeruk
=Ikan bilis goreng
=Serbuk cili merah
=kacang tanah tumbuk

Cara-cara
------------
1. Rebus ayam/tulang lembu/ daging di dalam periuk hingga separa empuk
2. Dalam kuali berlainan, tumis bahan kisar dan rempah tumis (bunga lawang,kayu manis,pelaga)
3. masukkan bahan no2 kedalam periuk rebusan ayam/daging tadi. masukkan juga sup bunjut,lengkuas, lada hitam dan lada sulah.
4.Renehkan sup dan perasakan dengan garam/gula. Masak lg hingga lauk empuk
5. Setelah sup siap, celup mee/mihun, kangkung, taugeh ke dalam sup panas tadi sebelum dihidangkan di dalam mangkuk.
6. masukkan kuah sup. Hiaskan dengan isi ayam/daging, serbuk cili, limau kasturi, ikan bilis goreng, kacang tumbuk, lobak jeruk dan bawang goreng.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan